
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hej på er igen!
Det här blir mitt första bakinlägg. För ett tag sedan blev jag bortbjuden på en tjejträff och direkt började min "bakhjärna" att smida planer. Slutresultatet blev denna saftiga och emotståndliga morotskaka. Tro mig, det var svårt att inte ta "bara en till"! 😄
Receptet kommer ifrån "Nya Annas mat" som publicerades 1997.
Det här blir mitt första bakinlägg. För ett tag sedan blev jag bortbjuden på en tjejträff och direkt började min "bakhjärna" att smida planer. Slutresultatet blev denna saftiga och emotståndliga morotskaka. Tro mig, det var svårt att inte ta "bara en till"! 😄
Receptet kommer ifrån "Nya Annas mat" som publicerades 1997.
Formen jag använde mig utav var en springform (ca. 22 cm i diameter) och ger 10 - 12 bitar.
Ingredienser (morotskakan):
50 g hackade valnötskärnor
2 - 3 morötter (300 g)
3 dl socker - hälften farin
3 dl socker - hälften farin
2 dl neutral olja (raps- eller solrosolja)
3 medelstora ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
½ tsk salt
Gör så här:
Smörj springformen. Klipp eventuellt ut en rundel i bakplåtspapper och lägg den i formens botten - då behöver man bara smörja och bröa längs formens kanter och man slipper rester av ströbröd i kakans botten. Ställ formen åt siden. Värm ugnen till 180 grader.
Grovhacka valnötskärnorna. Lägg nöthacket åt sidan.
Blanda vetemjöl med bakpulver, bikarbonat, kanel och salt. Ställ det åt sidan.
Skala och finriv morötterna. Jag använder alltid den fina sidan av rivjärnet för att jag helt enkelt inte vill ha stora morotsbitar i kakan. Det är genom att finriva morötterna som man verkligen får ett saftigt och mjukt resultat. Ställ de rivna morötterna åt sidan.
Vispa ihop olja och socker (kakan blir inte lyckad med smör) och rör sedan ner ett ägg i taget. Lägg också i nöthacket och de rivna morötterna. Vispa ihop så att allt blandas.
Vänd därefter i mjölblandningen. VISPA INTE! När man vispar bildas det gluten som gör att kakan blir torr och tråkig.
TIPS: Någonting många gör är att sikta ner mjöl i smeten. Detta gör att klumpar förhindras och det blir lättare att blanda i mjölet i smeten.
Häll nu över smeten i den smorda formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 45 - 55 minuter. Låt kakan kallna.
Glasyr:
400 g rumsvarm färskost
1 ½ dl florsocker
4 msk saft ifrån citron
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bre den över kakan.
Toppa sedan kakan med färska bär och gärna några myntablad. Pudra över lite florsocker för ett vacker resultat.
0