السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hej igen!
Det var ett tag sen sist. Här kommer ett nytt inlägg med en kaka som ni bara måste testa! En otroligt saftigt banankaka med en sån där härligt sammetslen frosting med honung och färskost toppad med karamellsås, nötter och bananchips. Kan det bli bättre?

Jag testade ett nytt recept och den här banankakan har en perfekt ton av banan, kombinerat med en saftighet och fyllighet till max. Färskostfyllningen är utomordentligt god, en sammetslen smak med en perfekt balans av syra och sötma. Det som gör den här kakan ultimat är när syran från färskosten kombineras med sötman från banankakan och tillsammans har man.. Voilá! Den perfekta tårtan.
Ingredienser:
Banankaka (Detta räcker till 3 små bottnar)
3,5 dl vetemjöl
3 dl socker (hälften farinsocker)
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
150 g smör
3 ägg
3 stora bananer
3 - 4 msk turkisk yoghurt (+ 2 msk florsocker)
Tips: För att få receptet att bli riktigt bra måste bananerna vara "mogna". Dvs. gärna gula med bruna prickar på, de ska inte vara övermogna eller dåliga. Inte heller omogna och hårda bananer. Övermogna bananer ger en skarp banansmak och omogna bananer ger inte bra konsistens eller bra sötma.
Alla ingredienser måste vara rumstempererade, annars ger det inte ett jämt och bra resultat, och det hela slutar med en tråkig kaka :(
Frosting
400 g färskost
0,75 dl honung
0,5 dl florsocker
Tips: Fäskosten måste vara den normala fetthalten, annars blir frostingen torr och sträv.
Granering/Topping
Karamellsås
Hackade nötter
Bananchips
Gör så här:
Banankakan:
Ställ först in ugnen på 200 C. Förbered sedan 3 springformar (16 cm.) genom att täcka botten och kanter med bakplåtspapper (detta ger bäst resultat).
Mixa bananer och ställ åt sidan. Förbered torra ingredienser genom att sikta dem (förutom socker) i en annan bunke och ställ åt sidan. Vispa RUMSVARMT smör och socker tills det är lufigt och poröst (ca. 10 minuter). Tillsätt sedan 1 ägg i taget och fortsätt vispa några minutr för att få riktigt mycket luft in i kakan. Ta bort visp och ta fram en handvisp/slickepott. Sikta i och vänd runt hälften av mjölblandningen. Blanda, vid sidan av, ihop yoghurt och florsocker och vänd i det tillsammans med mixade bananer. Sikta i resterande mjölblanding och vänd försiktigt runt tills inga fler klumpar syns. Fördela smeten jämt i de förberedda formarna. Jag brukar använda mig utav en köksvåg för att kunna garantera att tårtbottnarna blir jämnstora. Sänk värmen i ugnen till 175 C och grädda en botten i taget i ca 35 - 45 minuter.
Frosting:
Mosta färskost och blanda ner honung och florsocker.
Montering utav banantårtan:
När bottnarna svalnat helt kan man antingen välja att skära till dem direkt eller först frysa dem. Jag föredrar att frysa mina bottnar först, då dem smular mindre när man beskär dem om är halvtinade.
Skär bort toppen så att man får jämna och släta bottnar. varva sedan tårtbotten och fosting och täck sedan kakan med resterande forsting. För att undvika smultor när man täcker kakan ska man inte dra "fram och tillbaka" med frostingen. Då fastnar smulor i forstingen och man får en finish med massor utav smulor. Istället drar man med enkla svepande tag runt kakan och arbetar runt tills hela kakan är täckt eller så mycket man vill för att få ett rustikt resultat. När kakan är färdig spacklad ställer man in den i kylen ca. 20 minuter tills frosting stelnat.
Ta ut kakan igen och tillsätt nu karamellsås. Vill man ha ett "drip" resultat kan man applicera karamellsåsen ovanpå kakan och leda ner strimmar med sås längs kanerna som man känner för. Garnera med hackade nötter och bananchips.


0